Хліб цільнозерновий | Сooking - Готувати легко!

Хліб цільнозерновий

2013-06-16
ss
  • Час для підготовки : 0m
  • Час готування : 0m
  • Загальний час : 0m

Хліб за цим рецептом особливий, він дуже поживний та багатий на різноманітні вітаміни. В першу чергу через те, що його основа цільнозернове борошно. В якому набагато більше корисних речовин, а ніж у звичайній білій муці. Також замість традиційних дріжджів тут використана закваска. Переважно люди, які слідкують за своїм здоров’ям та дотримуються правильного харчування вживають саме такий хліб. На мій погляд у нього є лише один недолік, хоча все залежить як на це дивитись – він досить довго готується (тісто має підходити до 8 годин), але повірте результат цього вартий.

Знаю що закваску можна приготувати самому, але я пішов легшим шляхом і придбав у магазині екопродуктів. Такі вже є у більш-менш великих містах.

Ingredients

  • Закваска – 300 г
  • Вода – 500 мл
  • Сіль морська – 1-2 ч.л
  • Мед – 50 – 100 гр
  • Борошно цільнозернове - 700 г
  • Олія – 2 пригоршні
  • Інші злаки за смаком – 2-3 ст.л

Method

Step 1

Перший етап приготування – змішуємо у великій мисці закваску з теплою водою (бажано дерев’яною ложкою) до того аби утворилась більш менш однорідна маса. Потім поступово додаємо борошно і продовжуємо перемішувати доки не утвориться тісто. Миску з тістом накриваємо рушником і ставимо у тепле місце на 1-1,5 години. Після чого відбираємо від загальної маси 300 г і кладемо в півлітрову банку, це буде закваска для наступного разу.

Step 2

Тепер додаємо до тіста мед, сіль і олію, а також різноманітні злаки, які вам найбільше до вподоби. До цього тіста можна додати до 200 г іншої муки, наприклад вівсяної або житньої. Можна і не додавати. Добре вимішуємо тісто і ставимо підходити у тепле місце ще годин на шість. Якщо дуже поспішаєте то можна і на чотири, але не менше. Власне для цього хліба дуже важливим є те, аби тісто добре вистоялось.

Step 3

Перед випіканням формуємо тісто у буханку і перекладаємо у форму. Можна помазати верх буханки збитим білком і посипати зверху зернятами кунжуту. Духовка має бути розігріта до 200 градусів. В такому режимі випікаємо хліб 10 хв. Потім зменшуємо до 180 і печемо ще 50 хв. Після того як хліб спечеться, витягніть його з духовки і накрийте рушником. Пам’ятайте , що гарячий хліб їсти не рекомендують, це негативно впливає на травлення і може викликати розлад шлунку. Хліб за цим рецептом дуже смачний і довго не черствіє.

Люблю готувати різноманітні страви. Обожнюю страви з риби та випічку.

Середній бал

(5 / 5)

5 5 1
Оцінити цей рецепт

1 людей оцінили цей рецепт

Related Recipes:
  • 101_8030

    Пляцок “Сонце на перині”

  • pyrih_z_persykamy

    Пиріг з персиками

  • kabachky

    Кабачки на зиму

  • pomidory_marynovani_1

    Помідори мариновані

  • kabachky_gostri_1

    Ікра кабачкова гостра

Коментарі до рецепту

Надіслати коментар