Що готували наші предки у «жилавий» понеділок | Сooking - Готувати легко!

Що готували наші предки у «жилавий» понеділок

By : | 0 Comments | On : березня 18, 2013 | Category : Блог

xlebczy

Перший день Великого посту називається «жилавий» понеділок, бо в цей день господині печуть житні коржі — «жиляники». Про такі українські традиції у своїй книзі «Звичаї нашого народу» пише Олекса Воропай.

Крім цих коржів, ніякої страви не готують, а їдять лише тертий хрін з буряковим квасом та редьку.

«Моя мати, було, як почують дзвін у цей понеділок, тричі перехрестяться і скажуть: «Хрін та редька!» Це значило, що вони не забули, а добре пам’ятають про піст».

Хоч і пісна страва в цей день була, проте їли її, запиваючи горілкою. «Це, — казали колись люди, — ми зуби полощемо після Масляної, щоб — борони Боже — не залишилося поміж зубами чого небудь скоромного!» А тому цей понеділок ще називався «полоскозуб».

Господині, «полощучи зуби», пили горілку не чаркою, а новою покришкою від того горщика, в якому кашу варили — «щоб на пшениці зони не було!»

Була колись ще й третя назва для цього дня — «чистий понеділок». Чистий тому, що господині обіду не варили і їхні горщики залишалися чистими. В одній з приповідок, що виникла з народніх прикмет, говориться: «Як у чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна!»

Надіслати коментар