Що варто скуштувати у Болгарії? | Сooking - Готувати легко!

Що варто скуштувати у Болгарії?

By : | 0 Comments | On : травня 19, 2013 | Category : Блог

bulgaria29

Як на мене, для того, аби до кінця зрозуміти характер і особливості країни, треба скуштувати її традиційну страву. Саме це я завжди намагаюсь робити, перебуваючи за межами України або навіть мандруючи до іншої області нашої держави. І оскільки вже неодноразово був у Болгарії на відпочинку, можу з власного досвіду порадити, що варто скуштувати. Сподіваюся, інформація вам знадобиться, адже відпочинок у Болгарії дуже доступний, а сервіс – значно вищий, ніж на деяких кримських курортах.

Але перед тим, як розповідати про страви, – маленька деталь. Коли я відвідував Болгарію вперше, зупинявся у “сімейному” готелі. Окрім проживання, у вартість моєї путівки також були включені сніданки. На жаль, протягом тижня, вони були одноманітні, і жодного разу господарі не побалували нас місцевими смаколиками. Тож, мабуть, варто, обираючи готель, дізнатись, чим вас годуватимуть.

Проте, як на мене, цікавіше турбуватись про своє харчування самостійно. Тоді ви не будете прив’язані до готельної кухні і матимите більше шансів спробувати різноманітну їжу. Вирішувати, звичайно, вам.

Страви болгарської кухні чимось подібні до українських, але складаються з більшої кількості овочів,  принаймні, мені так здалось, що болгари їдять набагато більше городини, ніж ми. Що цікаво, що більшість овочів і фруктів коштує практично однаково – і огірки, і помідори. Як і персики та дині. У 2011 році це все можна було придбати по 10 гривень за кілограм.

Звичайно,  через сусідство з морем вам запропонують різноманітні види риби. І, повірте, вибрати дуже важко, адже кожна риба по-своєму смачна.

Проте, мабуть, найпопулярніша і, до слова, найдешевша страва  – Цаца. Це звичайна кілька, смажена у фритюрі. Я, звичайно, сумнівався, чи може це бути смачно, адже до того їв лише засолену. Але цікавість перемогла, – і мені принесли величезну тарелю кільки зі шматочком лимона, а ще я замовив пиво, яке виявилось свіжим і прохолодним. Словом, вечеря вдалася. Трапився зі мною і невеселий випадок – вирішив я спробувати цацу на пляжі, після чого мав проблеми зі шлунком, тож не рекомендую повторювати мій досвід. Принаймні, будьте обережні.

До речі, про пиво. У Болгарії є сорти, до складу яких входить кукурудза. А вона тут справжня королева овочів. Її додають до багатьох страв, навіть у приправи. Раджу придбати місцеву приправу, яка називається “Шарена соль”. Це мікс прянощів. Приправа не є дуже міцна, тож підійде і людям, які люблять “лагідні” страви. До того ж може стати хорошим і недорогим болгарським сувеніром для родичів і друзів.

Також рекомендую спробувати таратор. Це холодний суп, який нагадує нашу окрошку і дуже добре втамовує спрагу. Способів його приготування є декілька. Але основні складники це кефір або закваска, огірки, зелень та приправи. Страва дуже популярна серед місцевого населення. Готовий до вживання таратор навіть продається у супермаркетах у пластикових пляшках, але, звісно, смачніший – свіжий.

І якщо вже я згадав про кефір, то, думаю, варто тему кисломолочних продуктів продовжити. Але спершу про кефір. Такого рідкого, як у нас в Україні, я не знайшов. Є лише густий, який можна їсти тільки ложкою, відтак, продається він у пластикових стаканах. При цьому складники, як зазначено на упаковці, лише натуральні.

Також дуже великий вибір сирів, але найпопулярніші у Болгарії – це сири, які нагадують нашу бринзу, можливо, це вона і була, але у болгарів це просто сир. І всі вони – смачні. Продають у магазині також і овечий сир, і навіть з козячого молока. Словом, асортимент задовольнить найвибагливіші смаки. Ціни теж різні. І тут є один момент, на який варто звертати увагу. Якщо бринза дуже дешева, це означає, що молочний жир там замінили на рослинний. Тому варто перепитати у продавців. Вони добре розуміють російську мову. Тому труднощів порозумітись у вас не виникне.

Є у меню закладів і шопський салат. Але це звичайний грецький. Відмінностей я не знайшов. Єдина відмінність – не всі додають до нього маслини. Але з ними – це рідний брат грецького салату.

Також варто спробувати запечений перець. Це болгарський перець, приготований на грилі і зверху политий гострим соусом з часником. Досить оригінальна і не важка у приготуванні страва. Перець запікається, доки не стане м’яким. А соус, думаю, можна зробити зі смаженої цибулі, моркви і часнику.

Ще одна традиційна страва, яку вам можуть запропонувати у більшості бістро, – сач. Це страва з м’яса або ж із морепродуктів. Її особливість – готується на глиняній сковорідці (її теж називають сач). Я не втримався і придбав її. Коштувала недорого – 120 гривень. У комплекті до сковорідки – залізна підставка, тож гарячу страву можна подати одразу до столу, і вона ще довго буде теплою.

Сач готується так: спочатку потрібно підсмажити м’ясо, можна використовувати різні види, додати, наприклад, буженину або мисливські ковбаски, тобто зробити м’ясне асорті. Коли воно готове, його дістають зі сковорідки, але жир не зливають, на ньому смажать різні овочі: перець, помідори, гриби, баклажани, – що кому до смаку. Коли овочі дотушкуються, до них додається смажене м’ясо. Коли вогонь вже виключений, сач посипається зеленню та сиром. Страва дуже смачна і ситна.  Дуже рекомендую спробувати. Особливого смаку їй надає те, що м’ясо смажеться саме на глиняній сковорідці. Кажуть, що ця страва запозичена від сусідніх країн, але болгари твердять вона – їхня.

І, звичайно, не можу не згадати про болгарське вино. Воно тут дуже смачне і дешеве, до того ж  – натуральне. Видів його є безліч. Переважно, у ресторанах подають сухе. Але, за   бажання, можна замовити і солодше. Рекомендую спробувати не виноградне, а ожинове. Думаю, що його смак вам сподобається, воно – дорожче, але того варте.

До речі, у деяких закладах не можна замовити 50 чи 100 грамів вина, а лише чашу. Це 100 або 150 грам. Але, повірте, вино смачне, і його ні разу не було  забагато.

І на десерт раджу спробувати варення з пелюсток троянд. Рекомендую купувати його у супермаркеті або продуктовому магазині. Це суттєво дешевше. Воно неймовірно смачне, недороге і може стати хорошим сувеніром.

Бажаю вам вдалої смачної подорожі.

Андрій Волик

Надіслати коментар