20 Лютого, 2013
Штрудель по-старовіденськи

Галичанин Юрій Кульчицький подарував Відню каву, австрійці ж не заборгували – так в арсеналі українських господинь з’явилася кулінарна родзинка та гордість Відня – штрудель…
Стара Європа не звикла до шаленого темпоритму… Їй хочеться спокою та впевненості бодай у тому, що доки у філіжанці паруватиме запашна кава, а духмяний аромат яблучного штруделя запаморочливо вабитиме – “Скуштуй…”, весь світ зупиниться, щоб відпочити та відчути смак пройдешніх яскравих літ.
Інгредієнти:
- борошно – 300-350 гр.
- олія – 30 мл.
- сіль – 3 гр.
- вода – 200 мл
- Начинка
- яблука, нарізані шматочками – 1 кг.
- цедра одного лимона –
- цукрова пудра – 100 гр.
- родзинки – 100 гр.
- горіхи грецькі порізані – 100 гр.
- кориця – дрібка
- сметана – 200 гр.
- Ванільні сухарі
- сухарі панірувальні – 150 гр.
- цукрова пудра – 30 гр.
- ванільний цукор – 10 гр.
- масло вершкове – 80 гр. масла для змащування штруделя і 20 гр. – для ванільних сухарів
Інструкція:
1. Усі компоненти для тіста змішати міксером або на робочій поверхні. Воно має стати еластичним.
2. Надати тісту кулясту форму та перекласти на змащену олією поверхню.
3. Змастити олією всю кульку, дати тісту постояти (приблизно 40 хв.).4. Змішати цедру з 1/3 цукрової пудри та розтерти лопаткою на робочій поверхні.
5. Яблука, родзинки, горіхи, корицю змішати з лимонним цукром і рештою пудри.
6. На посипаній борошном поверхні розкачати тісто у довжину і, просунувши руки під тісто, розтягнути його так, щоб “через нього можна було читати газету”, – тобто щоб було практично прозоре. Це треба робити акуратно, щоб тісто не порвалося.
7. Розтягнуте тісто закріпити, щоб воно не втратило форму.
8. Змастити тісто розтопленим масом, посипати ванільними сухарями (їх приготувати завчасно: на сковорідці озтопити масло, покласти у розігріте масло панірувальні сухарі, додати цукрову пудру і ванільний цукор. Перемішувати доти, поки цукор не закипить і не з’явиться ванільний аромат).
9. Викласти рівномірно начинку на розтягнуте тісто, залишивши трохи місця до краю. Начинку змастити сметаною.
10. Акуратно скрутити рулет, защипати кінці, перекласти на деко і змастити штрудель розтопленим маслом.
11. Випікати 45 хв. при 180 градусах.
12. Два рази під час випікання змастити штрудель розтопленим маслом.
13. Подавати теплим – з ванільним соусом і морозивом.